duminică, 23 noiembrie 2014

Castelul Sturdza de la Miclăușeni - ciob de istorie la 1900



Astăzi  vă propunem o călătorie, imaginară ce-i drept, la Castelul Sturdza de la Miclăușeni . Cunoscut de mulți ca fiind Palatul Sturza , acesta a fost construit în stil neogotic  între 1880-1904 de către Gheorghe Sturza și soția sa Maria.


Dea-lungul existentei sale , Castelul Miclăușenilor a cunoscut o serie de momente nefaste. Astfel, că în timpul primului război mondial, castelul a adăpostit un spital militar, iar Maria Ghica și Ecaterina Cantacuzino au ajutat răniții ca infirmiere.
 În iarna anului 1944, au staționat în castel prizonieri nemți, devastând impresionanta bibliotecă și odată cu aceasta și o importantă parte din mobilierul familiei. Din 1947 până în 1953 acesta va funcționa ca mănăstire după ce moștenitoarea familiei Sturza , fiica acestora lasă prin testament întreaga avere Episcopiei Romanului.
 În perioadă comunistă acesta are menirea de a fi  depozit militar de explozibil pană în 1960 când Castelul de la Miclăușeni a devenit sediul Centrului de Plasament pentru copii cu handicap psihic sever.
 Ultima parte a mobilierului original se pierde într-un incendiu izbucnit în anul 1968, dată la care începe  degradarea masivă a întregii așezări.
Anul acesta, după zece ani de renovări , Castelul Sturza și-a deschis porțile pentru turiștii dornici de o incursiune la 1900.
Prețul unui bilet : 3 RON pentru studenți , 6 RON pensionari, 12 RON publicului larg.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu