marți, 11 februarie 2014

Cele mai ciudate formațiuni montane din România - sate




           RÂPA ROȘIE din Sebeș
 Dacă ai drum prin Sebeș , nu trebuie să ratezi o formațiune montană extrem de importantă,numită Râpa Roșie.Situată la aproximativ 3 km de Sebeș (pe drumul ce leagă localitatea de satul Daia Romana) , această rezervație geologică , întinsă pe 10 hectare are aspectul neobișnuit al unei orgi. Pe lângă nuanța roșiatică dată de mineralele care o alcătuiesc , aici poți admira flora zonei, între care se găsesc și clopoțeii albaștri ce apar toamna, meniți parcă a da unicitate zonei.
O altă curiozitate o reprezintă zecile de mici scorburi săpate chiar de păsări în argila stâncilor.Ele servesc drept cuiburi, unde „chiriașii” își  depun ouăle în siguranță departe de ochii ageri ai uliilor sau ai vulturilor.Dacă te-am convins să vii în Sebeș vei avea numeroase posibilități de cazare și trasee montane ce sa-ți vor călăuzi pașii.

Rezervația GRĂDINA ZMEILOR din Sălaj
Vă propun să ramanem în Sălaj , nu departe de satul Galgăul Almașului, unde se află o adevărată minune a naturii.Formațiune stâncoasă ce seamană cu niste stalagmite, Rezervația Grădina Zmeilor, se întinde pe o suprafață de cinci hectare. De-a lungul zecilor de ani, intemperiile  au șlefuit aceste pietre asemenea unui sculptor iscusit. Din depărtare poți zări ușor o siluetă de om (localnicii le-au numit sugestiv pe unele dintre ele Moșu, Eva, Dorobanțu…) sau chiar zmei (Zmeul și Zmeoaica) . Ajungeți aici cu mașina sau cu trenul până în halta Var de pe linia Dej-Jibou-Baia Mare, apoi cei 4 km spre sud se pot parcurge cu ușurință pe jos.Satul din apropiere, Galgăul Almașului își așteaptă oaspeții cu numerase pensiuni autentice.

Vârful lui Stan din Mehedinți 
Continuându-ne frumoasa drumeție ajungem in Mehedinți si ne abatem de la drumul național Băile Herculane – Baia de Aramă și urcăm către Vârful lui Stan.În aproximativ 4-5 ore incluzând popasurile suntem în “vârful Vârfului”.Pe parcursul traseului ideal ar fi să nu părăsești poteca ,urmărind cu atenție marcajele de pe pietre și de pe scoarța brazilor. “Scurtăturile” te pot abate de la obiectivul turistic stabilit.După câteva ore de mers lejer , ți se deschid în fața ochilor peisaje de-a dreptul impresionante.Panorama munților îți oferă momente de neuitat.Te poți bucura de poienile verzi ,cu o vegetație uimitor de diversă  și de stâncile ce se înalță semețe în zare, împodobind piesajul cu roci de calcar ascuțite.

RÂPA ROȘIE din Vrancea 

             Dacă  fratele cel mic al Canionului v-a deschis pofta de cunoștere ,e bine de știut că asemenea formațiuni sălășluiesc și în zona înaltă a Vrancei , respectiv în aria Tulnici (drumul DN 2 D continuat de drumul comunal ce traversează Putna spre satul Coza), pe Valea Putnei.Situată pe un orizont caracterizat de o slabă coeziune și de rezistență redusă la agenții modelatori externi, aria protejată adăpostește numeroase microforme efemere de tipul ogașelor , microcanioanelor ,turnurilor ,pâlniilor și aventelor sufozionale dau peisajului un caracter spectaculos de pseudocast.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu